Veilig barbecueën

Veilig barbecueën

Onze tips voor een veilige BBQ.

Zodra de eerste warme zonnestralen zich aandienen, wordt de BBQ onder het stof vandaan gehaald en klaar gezet voor gebruik. Barbecueën is geliefd bij zowel de hobbykok als de professionele Chef, maar soms loopt een BBQ feestje helaas wel eens uit de hand en eindigt het in mineur! Daarom hieronder een aantal veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat het verkeerd afloopt. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Voorbereiding:

•  Barbecueën doet u buiten. Vuur en koolmonoxide binnenshuis is levensgevaarlijk!

•  De barbecue moet stevig staan, Plaats hem op een vlakke, harde, onbrandbare ondergrond.

•  Zorg voor vrije ruimte rondom, op een veilige afstand van heggen, schuttingen, bomen, struiken, stoelen, tafellakens en licht ontvlambare vloeistoffen.

•  Zorg voor een plek uit de wind. Vonken gecombineerd met een windvlaag kunnen gemakkelijk een brandje veroorzaken, vooral met een tent in de buurt.
   Zorg dus dat u de barbecue uit de wind plaatst of gebruik een windscherm.

•  Laat de BBQ staan en verplaats nooit een brandende of (nog) warme barbecue.

•  Ook de barbecue master heeft een dresscode: geen synthetische kledij zoals nylon. Draag bij voorkeur een barbecueschort die niet brandbaar is en handschoenen.
   Het spreekt voor zich dat een zwembroek of ontbloot bovenlijf volledig uit den boze is.

•  Gebruik spiezen met een houten handvat. We weten immers allemaal dat staal een heel goede geleider is van warmte en dus ook erg heet wordt.

•  Hou kinderen en huisdieren weg van de barbecue.

•  Vermijd alcohol. Bij een barbecue hoort vaak een drankje. Maar wie bakt, is de BOB. Alcoholische dranken in de buurt van de barbecue zijn geen goed idee.

•  Zorg dat u snel kunt blussen in geval van nood. Hou een blusmiddel zoals zand, een natte dweil, een branddeken of een brandblusser bij de hand.

Gasbarbecue

•  Controleer de toevoerslang van uw gasbarbecue. Check de datum op de gasfles en kijk de toevoerslang van uw gasbarbecue zeker na op gaatjes.
   Dit doet u door de slang in te smeren met zeepsop. Zodra er belletjes ontstaan, weet u dat het tijd is voor vervanging.

•  Zorg er ook voor dat de drukregelaar nog helemaal in orde is en voldoet aan alle veiligheidsvereisten.

•  Zet, voordat u de gaskraan open zet, eerst de deksel van de barbecue omhoog. Anders verzamelt het gas zich in de barbecue zelf.
   Als u hem dan aansteekt bestaat er een kans tot ontploffing door het opgehoopte gas onder de deksel.

•  Laat de gas BBQ altijd buiten staan. Bij een gaslek verwaait het gas, binnen levert dit gevaarlijke situaties op.

Elektrische barbecue

•  Hou de barbecue droog. Regen, drank of opspattend water veroorzaakt kortsluiting.

BBQ veilig aansteken 

•  Gebruik nooit spiritus, benzine, brandgel of petroleum als aanmaakmiddel. Deze vloeistoffen veroorzaken een steekvlam die ernstige brandwonden kan veroorzaken.

•  Gebruik voor het aansteken van de houtskool BBQ aanmaakblokjes of aanmaakwol. Dit werkt snel, efficiënt en is bovenal veilig.

•  Blaas niet zelf in het vuur. Door in het vuur te blazen kunt u een steekvlam veroorzaken waardoor u brandwonden kunt oplopen.
   Wilt u het vuur toch sneller doen branden, gebruik dan een blaasbalg, een waaier, een Charcoal Eggniter of een Looft lighter.

•  Heb geduld! Het duurt al snel een halfuur voor de barbecue gebruiksklaar is.

Een veilige barbecuemaaltijd

•  Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik bij warm weer een koeltas om het te vervoeren.

•  Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals drumsticks of hamburgers. Deze zijn veiliger en sneller klaar.

•  Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg.

•  Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat u het opeet. Gebruik eventueel een handige vleesthermometer.

•  Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees of vis.

•  Markeer tangen en bestek, zodat u weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt.

•  Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken.

•  Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.

Barbecue doven

•  Doof u barbecue met zand want de houtskool blijft na gebruik nog urenlang nagloeien.
   Let wel op, zand neemt de hitte van de barbecue niet weg, dus de houtskool blijft nog erg lang gevaarlijk heet.

•  Hou kinderen (en dieren) ook na het barbecueën nog uit de buurt van de barbecue.

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email